TheGk

10 November Current Affairs In English

Whatsapp Share Twitter Share Pinterest Share
Published: November 10, 2019

10 november current affairs in english

10 november current affairs in english

Friends, we are bringing you the Daily Current Affairs, we will bring you the same current affairs that can be asked in your exams. Please share it as much as you can, thanks.

1. Has Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan been re-elected president of which country?
a. Egypt
b. Sudan
C. Kuwait
d. UAE

Answer d. UAE

President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan was re-elected president of the United Arab Emirates. Sheikh Khalifa assumed the position of second president of the United Arab Emirates in November 2004. Previously, his father took over this task. The 'Federal Supreme Council' of the United Arab Emirates has re-elected Al Nahyan as President for a fourth term of five years in accordance with the provisions of the country's constitution.

2. Recently, what state government has proposed a suspicion among environmentalists about the feasibility of building a monkey park in Malnad?
a. Karnataka Government
b. Government of Bihar
C. Punjab government
d. Tamil Nadu Government

Answer a. Karnataka Government

According to them, this park can increase the risk of infection of Kisanur forest disease. Kasanur's forest disease is also commonly known as 'monkey fever'. It spreads due to Kasanur's forest disease virus.

3. Which country has recently begun the process of separation of the Paris Agreement, informing the United Nations?
a. Nepal
b. China
C. America
d. Russia

Answer c. America

After the completion of this process, the United States will be the only country to abandon this agreement. Previously, only Syria and Nicaragua were outside this agreement, but in 2017 they also signed it. Under this agreement, developed and rich countries were directed to provide economic and technical support to developing countries to achieve these climate change goals.

4. Recently, which country has developed a home medicine called 'GV-971' for the diagnosis of Alzheimer's disease?
a. Nepal
b. China
C. Pakistan
d. Bangladesh

Answer b. China

A national drug called 'GV-971' developed for the diagnosis of Alzheimer's disease will be available to Chinese patients from December 2019 after official approval. According to scientists, this medication reduces cognitive damage in the brain by reducing inflammation in the brain and balancing the amount of microorganisms present in the intestine.

5. On November 8, in what year was the closing of 500 and 1000 rupees announced?
a. 2014
b. 2015
C. 2016
d. 2017

Answer c. 2016

Prime Minister Narendra Modi, in his historic speech on November 8, 2016, announced the closing of the 500 and 1000 rupee notes. The purpose of closing these notes was to stop the black money. During the prohibition of demonetization, in any country, the government prohibits the prohibition or use of large denomination bills, so they do not work. No transaction can be made from these notes, nor can you buy anything.

6. Chinki Yadav recently arrived at the 11th Olympic Quota for India upon reaching the 14th Asian Women's Championship in how many final meters of pistol?
a. 50 meters
b. 25 m
C. 40 meters
d. 100 meters

Answer b. 25 m

Chinky scored 588 points in the qualification, including a perfect 100. He finished second after Nephwanwan Yangpiboon of Thailand (590). For India, this is the second Olympic quota in a 25-meter pistol. Previously, Rahi Sarnobat had achieved the first quota at the World Cup in Munich earlier this year.

7. Recent trends have seen that hundreds of Twitter users have begun to visit a new social networking site, what's it called?
a. Mastodon
b. Devilhour
C. Habit
d. Chatbox

Answer a. Mastodon

In the last 24 hours, the number of Indian users in Mastodon, a small social networking site compared to Twitter, is increasing. After the account of the Sanjay Hegde Supreme Court lawyer was banned on Twitter, Twitter users launched a campaign to boycott Twitter for 24 hours beginning November 6. These numbers began to increase gradually and people began to join Mastodon in protest against this. New Mastodon users include Alt News co-founder Prateek Sinha, social activist Kavita Krishnan, musician Vishal Dadlani, etc.

8. Which of the following countries will organize the 'No Money for Terror' conference?
a. India
b. Nepal
C. China
d. Russia

Answer a. India

This announcement was made by the Minister of Internal Affairs, Kishan Reddy, at the second 'No Money for Terror' conference that will take place in Melbourne (November 7-8, 2019). On behalf of India, 5 members, including YC Modi, DG NIA, represent this conference. India, being a victim of terrorism from the other side of the border, advocates zero tolerance for terrorism.

9. Has the Ministry of Interior recently canceled the Foreign Citizenship of India (OCI) card of which journalist?
a. Atish taseer
b. Prabhash Joshi
C. Praveen tiwari
d. Vijay Rai

Answer a. Atish taseer

According to the Ministry of Interior according to the Citizenship Act of 1955, Atish Taseer has ceased to be eligible for the OCI card. The OCI card is not issued to any person whose parents or grandparents are Pakistani.

10. Which of the following Indian players recently set a record to play the 100th match of the international T20?
a. Virat Kohli
b. Rohit Sharma
C. Shikhar dhawan
d. Mrs. Dhoni

Answer b. Rohit Sharma

Rohit Sharma set a record of playing the 100th match as soon as he participated in the second T20 match played against Bangladesh. He is the first male cricket player to make this record. Harmanpreet Kaur has played 100 T20 cricket games before her. In this match, Rohit Sharma scored 85 runs on 43 balls with 6 four and 6 six.

Tags : 10 November Current Affairs,10 November Current Affairs 2019,current Affairs 2019,current Affairs,current Affairs In Hindi,current Gk,